Balancens kunst (og Mitchell 410)
Fiskegrej handler om balance. Lystfiskeri handler om balance. Det vil sige følelsen af balance. Der findes et væld af forskellige fiskestænger og fiskehjul, som alle er beregnet til forskellige ting, og kombinationsmulighederne af stang og hjul er på det nærmeste uendelige. En af udfordringerne som lystfisker er at finde en kombination, som føles rigtig i forhold til den form for fiskeri, man bedriver. Det vil sige i bedst mulig balance og mest derfor mest tilfredsstillende. Der er masser af hjælp at hente på nettet, og lystfiskerbutikker vejleder gerne, men sandheden er, at balance i denne sammenhæng ikke er nogen absolut, objektiv størrelse. Der er kombinationer, der ganske enkelt aldrig vil fungere, det er klart, men der er ikke nogen sandhed om, hvilket fiskegrej, der præcist er det rigtige, der gælder for alle mennesker. Willie, der har YouTube-kanalen Wanna Go Fishin'?, fisker med indkapslede spinnehjul (som på engelsk kaldes underspin- eller triggerspin-hjul), som han sætter på en fluestang. Selv om kombinationen er usædvanlig, er der ikke nogen lystfisker-lov, som forbyder den slags. Man må naturligvis eksperimentere så meget, man har lyst til, og man må gøre, som man vil.
Alan fra Alan's Angling Adventures sværger til en superbillig fiskestang fra firmaet Shakespeare og et Shimano Hyperloop 2500 RB-hjul, som koster kr. 229,-. Selv om annoncører og ekspedienter i nogle grejbutikker gerne vil have os til at tro det, handler balance ikke om prisen på grejet. I langt højere grad handler det om personen, som fisker, herunder også om hans eller hendes personlighed. En følelse af balance er jo altså en følelse, og vi har forskellige følelser for forskellige ting. For nogle mennesker giver det en god følelse i kroppen at stå og fiske med noget helt nyt og meget dyrt udstyr. For andre føles det rigtigt at bruge bedstefars gamle fiskehjul, fordi det forbinder dem med deres private historie, og for nogle tredje handler det måske om, at tingene skal være så simple som muligt, fordi det giver dem en følelse af autenticitet.
Vi har forskellige værdier, og selv om det måske lyder mærkeligt, påvirker ens værdier også balancen i ens fiskeri. Den danske lystfisker Jørn Nordahl begræd i sin blog for nogle uger siden, at hans gamle Wild Wings-fiskestang nu var afgået ved døden (læs indlægget her). Han har selvfølgelig andre fiskestænger, men Wild Wings-stangen havde fulgt ham i mange år. Medmindre man er en ganske usædvanligt ureflekteret person, har fiskegrej ikke kun objektive kvaliteter, men også psykologisk mérbetydning: Det betyder mere, end det objektivt betyder, og denne mérbetydning indvirker på, hvordan grejet føles, når man bruger det.
Det kan (for at bruge mig selv som eksempel) godt være, at et spritnyt Shimano Twin Power FD 1000-fiskehjul som udgangspunkt er et bedre hjul til let fiskeri end et gammelt Mitchell 410-hjul. Shimano-hjulet vejer kun det halve af Mitchell-hjulet, og det er fyldt med top-moderne teknologi. Alligevel ville jeg til enhver tid og af mindst to grunde vælge Mitchell-hjulet. For mig ville Shimano-hjulet føles fuldstændig ude af balance. Det ville ødelægge alle mine fisketure, for i stedet for at nyde turen ville jeg bruge al min mentale energi på at være hunderæd for, at der måske skete noget med hjulet. Den vejledende udsalgspris for et Shimano Twin Power FD er lidt under kr. 4000,-, og jeg har ikke lyst til at stå nede i mosen og flagre med så dyr en ting. I den henseende er jeg helt på linje med Alan fra Alan's Angling Adventures: Billigt grej er bedre, for så vidt som det fungerer, for så behøver man ikke bekymre sig, og man kan koncentrere sig om at fiske. Og desuden - og det er det vigtigste - elsker jeg gamle Mitchell-hjul. For mig er gamle Mitchell-hjul selve indbegrebet af lystfiskeri, og når jeg står og fisker med et Mitchell-hjul, føler jeg mig som en rigtig lystfisker. Jeg føler mig i balance. I skrivende stund er jeg den lykkelige ejer af 6 Mitchell-hjul (og ingen Shimano-hjul). Så vidt jeg husker, gav jeg kr. 125,- for mit 410. Det er næsten identisk med det berømte Mitchell 300-hjul, men med en lidt højere gearing.
Kommentarer
Send en kommentar