Flådfiskeri med gamle, danske CAMO-hjul

CAMO

Jeg har købt mig et par gamle, danske CAMO-fiskehjul. Der er lavet utroligt mange CAMO-hjul i mere end 50 forskellige modeller, der som oftest er vanskellige at skelne fra hinanden, og jeg har ærligt talt ingen anelse om, hvad netop disse to hjul oprindeligt var beregnet til. Det store hjul er med knarre, men det lille hjul er ikke. Jeg har givet mig selv den efterårsudfordring, at jeg vil lære at flådfiske med dem. Jeg har spolet 0.20 line på hjulene og sat hver af dem på en 10-fods fiskestang, h.h.v. en Daiwa Samurai-stang og en Shimano Sienna. Producenterne hos Daiwa og Shimano havde næppe forestillet sig, at deres fiskestænger en dag ville blive parret med danske centerpin-hjul lavet af maskinmester Carl Andersen i Bjerringbro.

CAMO er en forkortelse for Carl Andersen, Mosebo. Andersen levede fra 1889 til 1961. Mosebo var navnet på hans hus. Han begyndte at producere fiskehjul i 1936, i første omgang bare som en hobby, men snart også som en forretning. Hjulene, han lavede i perioden fra 1936 til 1945 var uden navn, men i 1945 indledte han et samarbejde med en grosserer ved navn Bengt Oluf Bengtsen, og fiskehjulene fra den efterfølgende periode bar alle mærket BOCA (forbogstaverne i de to mænds navne). Carl Andersen og Bengt Oluf Bengtsen skiltes igen i 1952, hvorefter hjulene kom til at hedde CAMO. Andersen fortsatte produktionen frem til sin død i 1961, og den blev videreført af andre helt frem til 1976. Kurt Fisker Jensen anslår i en glimrende artikel på Dansk Grejsamler Klubs hjemmeside, at der alene i årene fra 1952 til 1959 blev lavet mere end 120.000 CAMO-hjul, et meget stort tal, især når man tænker på, at hovedparten af hjulene blev solgt i Danmark. De fleste af centerpin-hjulene er lavet af aluminium, som ikke nødvendig ældes med ynde, og en hel del af de hjul, man kan finde, har med tiden fået nogle knubs. Mine to hjul er i ok stand. Jeg gav kr. 25,- for hver af dem. Det lille hjul består bare af en spole, der sidder på en aksel (som på engelsk hedder "pin", deraf navnet centerpinhjul), og knarre-fjederen i det store hjul er imponerende solid.     

Der er stadig mange CAMO-hjul derude, men jeg har ikke rigtig indtrykket af, at der er nogen, der bruger dem til noget. Der er da også en del indlysende problemer - eller udfordringer - forbundet med at fiske med dem. For det første: Der er ingen gearing. Mit lille CAMO-hjul har en diameter på i alt 9 cm, men diameteren, hvor linen er spolet på, er kun 6 cm. Lidt skoleregning fortæller mig, at det betyder, at jeg for hver omdrejning kan hente 19 cm ind på linen, og at jeg altså skal dreje spolen mere end 5 gange for at hente en meter. Hvis min krog er 20 meter ude, skal spolen rundt mere end 105 gange for at hente den ind. For det andet: Der er ingen anti-reverse. For det tredje: Der er ingen bremse. For det fjerde: Hvis man er så heldig at få en fisk på krogen, er det svært at  'pumpe' den ind ved hjælp af stangen. I det øjeblik linen bliver slap, begynder linen omkring spolen at gå i kludder, medmindre man selv holder den stram mellem to fingre. Og for det fjerde: Hjulene er svære at kaste med. I modsætning til moderne og ofte meget dyre centerpin-hjul kører CAMO-hjulene trægt, og det gør det vanskeligt eksempelvis at kaste lette flåd. Man kunne muligvis kaste tungere synk ret langt, men intet fornuftigt menneske ville ønske at kaste langt med et CAMO-hjul. Linen skal jo ind igen, og med mit lille hjul ville et kast på 50 meter efterfølgende kræve mere end 263 omdrejninger på hjulet. (Hvis hver omdrejning tog et sekund, ville det tage næsten fire og et halvt minut, og man ville hurtigt blive træt i håndleddet.)

Så vidt jeg kan gennemskue (for jeg har endnu ikke prøvet det), kan hjulene formodentlig bedst bruges til det, englænderne kalder "fishing under the rod tip", altså vertikalt fiskeri med en rimelig lang fiskestang og måske nogle korte kast. Derudover kan de måske bruges til trotting, forudsat at der er en god strøm. Det er som oftest dét, centerpin-hjul bruges til. Jeg har imidlertid tænkt mig at prøve i de lokale søer, hvor der ikke er nogen strøm overhovedet. Jeg ejer en 14-fods medestang, som muligvis ville egne sig godt, men jeg føler mig ikke helt tryg ved at bruge den. Jeg vil i første omgang forsøge mig de to 10-fods stænger og se, hvordan det går.  

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

To nye Halk-stænger

Kai Husums fiskegrej

Ghost Reel (Olympic 440)