Hvorfor gamle fiskehjul er gode nok
Mange lystfiskere drømmer nok i al hemmelighed om ligesom Jeremy Wade i tv-serien River Monsters at tage på vanvittige fiskesafarier og fange kæmpefisk, der kræver det sejeste udstyr: Ultrastærke fiskestænger og Shimano Tiagra-fiskehjul. I realiteten nøjes langt de fleste af os med at fiske lidt aborrer og skaller i den lokale sø. Engang i mellem besøger vi måske en put and take-sø for at se, om vi kan fange en ørred eller to, og nogle gange tager vi et par timer ved en havnekaj eller ved kysten. Den største fisk, en gennemsnitlig, dansk lystfisker kan være heldig (eller uheldig) at få på krogen, er en stor gedde eller en karpe.
De fleste af os danske lystfiskere har ikke brug for dyre, avancerede og/eller meget stærke fiskehjul. Vi har sædvanligvis ikke brug for at kunne kaste ret langt, og vi har ikke brug for som Jeremy Wade at kunne trække et monster i land. Vi har ikke brug for 13 kuglelejer eller de nyeste nye teknologier. Et gammelt, brugt fiskehjul købt i Den Blå Avis er i de fleste tilfælde helt tilstrækkeligt. Det kan med garanti klare både skaller og aborrer, rødspætter og ørreder, og det skal også nok holde til en gedde.
Ud over prisen er fordelen ved mange ældre fiskehjul, at man selv kan vedligeholde dem. Man behøver ikke at være uddannet ingeniør for selv at kunne åbne dem, rense dem og samle dem igen. Nogle ældre fiskehjul er næsten uopslidelige, fordi de er lavet af gode materialer. Mange moderne hjul er fulde af plastik, hvorimod eksempelvis de indre dele i de klassiske Mitchell-hjul er lavet af rustfrit stål. ABU 444-hjulet, der blev introduceret i 1955, burde nu om stunder egentlig være et sjældent og kostbart samlerobjekt, men hjulet er så godt lavet, at der stadig er masser af eksemplarer i omløb. De bliver ikke slidt ned, og de går ikke i stykker, og derfor kan de købes brugt meget billigt. Jeg har selv både et ABU 333 og et ABU 444A. De kostede kr. 35,-, og selv om de begge tydeligvis gennem årene har fået nogle tæsk, kører de fint. Det er imponerende gode fiskehjul. (333 er discount-udgaven af 444, og hvis du frit kan vælge, så vælg 444.)
Et Penn Slammer IV-hjul kan netop nu købes på tilbud til cirka kr. 2000,-. Det har "8+1 kuglelejer af rustfrit stål og hydrophobic line roller-leje", men hvor mange danske gennemsnitslystfiskere har egentlig brug for det? Helt ærligt? Jeg ved ikke engang, hvad "hydrophobic line roller-leje" betyder. Et D.A.M. Quick Finessa-hjul fra 1960erne kan købes brugt for en tiendedel af prisen. Jeg gav kun kr. 150,- for mit. Hjulet har ingen kuglelejer, men det er bygget som en tysk kampvogn, og hvis jeg i øvrigt husker at smøre det af og til, vil det vil fortsat fungere længe efter, at jeg er gået i graven. Du kan se Dennis Kuntz fra 2nd Chance Tackle servicere et eksemplar af D.A.M. Quick Finessa-hjulet her.
Kommentarer
Send en kommentar